PETER'S BIO

Nederlands / English / Deutsch

Peter Dijkstra is een van de meest vooraanstaande koordirigenten van deze tijd. Hij studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet.

 

Van 2005 tot 2016 was Peter Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks, en onder zijn leiding ontwikkelde dit ensemble zich tot een internationaal gewaardeerd en veelzijdig vocaal ensemble. Van 2007 tot 2018 was Dijkstra aangesteld als chefdirigent van het Zweeds Radiokoor, en trad daarmee in de voetsporen van de legendaire Eric Ericson. In 2019 werd hij door dit gerenommeerde koor benoemd tot Eredirigent. Na een lange periode als eerste gastdirigent werd Dijkstra in september 2015 chefdirigent van het Nederlands Kamerkoor en in 2018 werd Dijkstra benoemd tot eerste gastdirigent van het Groot Omroepkoor.

 

Naast zijn werk bij deze ensemble is hij een graag geziene gast bij vele gerenommeerde professionele koren in Europa, zoals het RIAS Kammerchor Berlijn, SWR Vokalensemble, BBC Singers, het Norske Solist Kor, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Collegium Vocale Gent. Hij wordt alom gezien als een specialist op het gebied van vocale muziek, en voelt zich thuis in een breed spectrum aan muziekstijlen. Zijn interpretaties van de grote oratoria van Mozart, Handel en Bach werden in Duitsland zeer geroemd, en onder het label BR Klassik zijn vele van deze werken op cd verschenen. Dijkstra won twee ECHO Klassik-awards (Fauré Requiem voor Sony Classics, Schnittke-Choir Concerto voor BR Klassik), twee Diapason d'Ors (Strauss, Wagner, Mahler/BR Klassik and Figure Humaine, Francis Poulenc/Channel Classics), Preis der deutschen Schallplattenkritik voor zijn opname van J.S. Bach’s Johannes Passion en werd twee keer voor een Grammy genomineerd. Zijn opname van Brahms Sacred Choral Works met het Zweeds Radio Koor ontving in 2015 een Edison Klassiek Award.

 

Ook bij gerenommeerde orkesten is Dijkstra een graag geziene gast. Hij werd als gastdirigent uitgenodigd bij o.a. het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Kammerorchester, Scottish Chamber Orchestra, Deutsche Symphonieorchester Berlin, het Swedish Radio Orchestra, het Japan Philharmonic Orchestra en in Nederland bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Een speciaal oogmerk richt Dijkstra op het werken met barokorkesten als Concerto Köln, Akademie fur Alte Musik Berlin en B‘ROCK.

 

Dijkstra’s werk omvat een veelomvattend repertoire van middeleeuwse polyfonie to muziek uit de 21eeeuw. Hij heeft composities in première gebracht van o.a. Lera Auerbach, Eriks Esenvalds, Jakob Mühlrad, Einojuhani Rautavaara, Caroline Shaw, Martin Smolka, Jacob TV and Joost Kleppe, en maakt zich sterk voor het promoten van excellente nieuwe koormuziek. Dijkstra zet zich speciaal in voor de verbinding tussen de professionele muziekpraktijk en de amateurwereld. Hij werkt graag met amateurensembles, en is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA. Daarnaast engageert hij zich voor de jonge generatie dirigenten en geeft regelmatig masterclasses, o.a. bij het Dirigentenforum des Deutschen Musikrates, de Lund International Conductingmasterclass en het Dirigentenforum des Chores des Bayerischen Rundfunks. In 2016 werd Dijkstra aangesteld als Professor voor Koordirectie aan de Hochschule für Musik und Tanz in Köln.

 

Peter Dijkstra is erelid van de Royal Swedish Academy of Music. In 2013 werd hem het Gouden Viooltje toegekend, een prijs voor internationaal gerenommeerde musici uit Noord-Nederland, en in 2014 won hij de Eugen Jochum prijs. 

Mei 2020

CONTACT

peter.dijkstra@hfmt-koeln.de

 
Management
 
Sorek Artists Management

T  +49 30 91448866
www.sorekartists.com
eitan@sorekartists.com